|
td>
| |
Tükeniyoruz / Tüketiyoruz | Dilek Alkan Özdemir
Sergisi
10.11.2014 - 28.11.2014
Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi
Müeyyet Sok. No:1
Tünel
Beyoğlu
İstanbul
212-251 42 48
Pazar, Pazartesi ve Resmi Tatil günleri hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilir.
|
Basin Bulteni Dilek Alkan ÖZDEMİR Seramik Sergisi 10.11.2014 28.11.2014 tarihleri arasında İstanbul Tünel Sanat Galerisinde.
DİLEK ALKAN ÖZDEMİR TÜKENİYORUZ/TÜKETİYORUZ SERAMİK SERGİSİ
10 KASIM 2014DEN İTİBAREN ZİRAAT BANKASI TÜNEL SANAT GALERİSİ ALT SALONDA
Dilek ALKAN ÖZDEMİR Tükeniyoruz/Tüketiyoruz Seramik Sergisi, Ziraat İstanbul Tünel Sanat Galerisinde (Alt Salon) 10 Kasım 2014 Pazartesi günü saat 18.00de açılacaktır.
TÜKENİYORUZ/TÜKETİYORUZ
18. yüzyılda İngilterede buhar makinasının bulunmasıyla ortaya çıkan sanayi devrimi, 1870 den sonra Avrupa ve Amerikaya yayılmasıyla insanlık tarihi süresince en önemli gelişmelerden biri olmuştur. Teknolojideki bu inanılmaz gelişmeler yeni sanayi kollarının açılmasına yol açmıştır. Dolayısıyla üretimde çok büyük artış sağlanmış, daha çok mekanik güce, daha fazla hammaddeye ihtiyaç duyulmuş, daha çok mal üretilmiş, daha çok satıcı oluşmuş, daha çok insan çalıştıran daha büyük firmalar oluşmuştur ve sonuçta sistem daha çok TÜKETİCİYİ doğurmuştur.
Birey, hayatını sürdürdüğü toplumda üretimin artmasıyla inanılmaz bir şekilde tüketime yönlenmeye başlamıştır. İçinde bulunduğumuz çağda tüketim çılgınlığı, üretimin inanılmaz boyutlara ulaşması ve binlerce yeni ürünün piyasaya sürülmesi ile kendini göstermektedir. Bu anlamda toplum için yeni yaşam alanları yeni bir yaşam kültürü oluşmasından ziyade para ve gücün egemen olduğu baskın bir sistemin oluşturulduğu görülür. Bu oluşum beraberinde hızı da getirir ve bireyi bir koşuşturmanın içine sokar. Birey yaşama yetişme kaygısıyla tatminsiz, mutsuz ama bunun bile farkında olmayan, sanki bir savaşın içinde sevgileri, arkadaşlıkları, yiyecekleri, köyleri, kentleri her şeyi tüketir duruma gelmiştir.
Bütün dünya, çocukların aynı oyuncaklarla oynadığı, aynı köftelerin, pizzaların yendiği, aynı kıyafetlerin giyip aynı müziklerin dinlendiği bir hale gelmiştir. Global bir dünya oluşturulması gerekirken, özel mülkiyete yönelik, yüksek kar elde etmeye dayalı bir sistem oluşmuştur. Bu da gezegendeki insanların çoğunun yaşam standartlarını düşürürken, küçük bir azınlığın büyük ölçüde zenginleştiği bir durumu yaratmıştır
Bu süreç i inde, insan nesneler tarafından kuşatılmış hale gelmiştir, hazır giyim ve besin maddeleriyle dolu şıkır şıkır vitrinler, yiyecek ve giyecek şenliği içindeki tüm caddeler insanın ağzını sulandıracak büyülü bir ortam sunar. Tüketimin güncel merkezleri devleşmiş AVM ler ise çok başka bir anlama sahiptir alış veriş yapmak, film izlemek, sergi gezmek, kafe, yemek salonu, sinema fitness, kısaca sanatın, eğlencenin, mevsim ve saat ne olursa olsun insanın gökyüzünü görmeden başka bir dünyadaymış gibi yaşadığı yerlerdir. Aslında AVM ler bir kaleydoskop gibidir, her şeyi içine alır ve onların inanılmaz cazip bir biçimde dağılımını sağlar.
Kısaca dünyamız, tüketim ve tüketim eleştirisi üzerine dengelenmekte, tek düze bir tüketim kültürü yaşanmaktadır. Bu anlamda aslında sistem çok büyük çark biz insanlarda bu çarkın parçalarıyız. Hoşnutsuzuz, arayış içindeyiz ama bu öyle bir döngü ki kurtulmak istedikçe çıkamıyoruz belki de bir kısmımız çıkmak bile istemiyor artık. İşte bu noktada toplumda sözü edilen kişilerin, toplum liderlerinin, topluma yön verenlerin, medyatik kişilerin politikacıların, sanatçıların
daha duyarlı olup, yeniden düşünüp yeniden üretmesi gerekmektedir.
Bu doğrultuda oluşturulan sergide tüketim konusuna dikkat çekilmek istenmiştir. Yapılan seramik çalışmaların genelinde, artık hayatın rutini olan TÜKETİM tanımlanırken, her birinin özelinde ise çok tanıdık, yaşamımızın içinde olan objelerle, yaşam ve yaşam hızın birbirinin içine geçmiş bir yapı sergilediği hayatın bir koşuşturma ile tüketilerek bitiriliyor olması tanımlanmıştır.
1970 yılında Eskişehirde doğan sanatçı halen Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu Seramik Bölümünde Doçent olarak görev yapmaktadır.
Dilek ALKAN ÖZDEMİR Tükeniyoruz/Tüketiyoruz Seramik Sergisi, Ziraat Bankasının Müeyyet Sokak No: 1 Tünel / İstanbul adresinde bulunan Tünel Sanat Galerisinde (Alt Salon) 10 28 Kasım 2014 tarihleri arasında pazar-pazartesi ve resmi tatil günleri hariç 10.00 19.00 saatleri arasında görülebilir.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ Z İ R A A T B A N K A S I Genel Müdürlüğü
|
|
Serginizi burada duyurabilirsiniz...
Hizmetlerimiz
sergirehberi@gmail.com
|
|
|
|