|
td>
| |
Zorunlu Mevcudiyetler//Obligatory Presences | Fevziye Eyigör Pelikoğlu
Resim Sergisi
01.04.2013 - 10.04.2013
Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksel Sabancı Sanat Merkezi
Yıldız Teknik Üniversitesi Yerleşkesi
Yıldız
Beşiktaş
İstanbul
|
Basin Bulteni
Fevziye Eyigör Pelikoğlu, 1-10 Nisan 2013de, İstanbulda, Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksel Sabancı Kültür Merkezindeki Zorunlu Mevcudiyetler isimli sergisinde sunduğu son dönem çalışmaları ile sanatsal etkinliğin temel bileşenleri olan 'sanatçı', 'sanat yapıtı', sanat alımlayıcısı' üçlemesini yapısöküme uğratmakta, şimdi ve burada konuşulması/tartışılması gereken sanat'ı konuşmak, tartışmak, fikir edinmek, yorumlamak, anlamak için çaba göstermek yerine, tercihen ötelenen edilgen bir eylem olarak görünür kılmaktadır.
Bu, gelenekle kurulan ilişki bağlamında imzasız, iktidarsız, kültürümsü ve ederi yok varsayılan resimler ile resimlerarası ilişki ağı kurularak yapılmakta
Mevcut olmayanın farklı zamanlarda ve farklı mekanlarda farklı kişiler tarafından üstünden geçilmesi ile oluşmuş bir dizi resim, ihtimaller dahilinde, soldan sağa, sağdan-sola, yukarıdan- aşağıya, aşağıdan-yukarıya sıralanıp birbirlerine bağlanarak gösterge zincirlerine dönüştürülmektedir.
Birbirine bağlanan sadece resimler değil... Özdeş olmayan aynılık tekrar edilerek fark görünür kılındığından, mevcudiyete eremeyen yoklukla temas edilebilmekte, bir çizgiyi güçlendiren, baskılayan yada kirleten her temas felsefe olarak resime dönüşüp düşünmeyi tetiklemektedir. Böylelikle, Platon, Freud, Nietzsche, Heideger ve Derridavari bir düşünsellikle söylenmiş olanı duyulur olanı kayda değer olanı gösteren resim (ler), eleştirel bir dil olarak resime dönüşmekte, nihayetinde, resimlerarası ilişki ağı mekan(lar)ı kaplamaktadır.
İç yapı (hesaplaşma) ile dış yapı (önkabul) arasındaki gelgit ikiliklerin belirlenmesi, güç- karşı güç dengesi(-zliği)nin kurulması, düşünmeye iten şey karşısında konum alınması aşamalarından geçen sanatsal pratik aracılığıyla kavramların deneyimlenmesi, olmuş olan/ olmakta olan/ olacak olan sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik değişim ve gelişimleri saydam yüzeylerde tartışmak anlamına gelmektedir.
Açılış: 1 Nisan 2013 Saat: 16:30-18:30 Adres: Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksel Sabancı Kültür Merkezi Barbaros Bulvarı, Yıldız Beşiktaş/İSTANBUL Tel: 0212.3832743
|
|
Serginizi burada duyurabilirsiniz...
Hizmetlerimiz
sergirehberi@gmail.com
|
|
|
|