SergiRehberi Arşivinden:
Güncel Sergi
Gelecek Sergi
Geçmiş Sergiler
ISTANBUL KÜLTÜR MERKEZI
Dünya-Kentinin Kalbinde
Dünya-kenti, kavşak-kenti İstanbul, bu kentin gerçeği onları günlük olarak yeniden diriltmese de çok hızlı bir şekilde usanılabilecek klişelerden birkaçı. Ve eğer ki İstanbulda bu yoğunluk, kozmopolitlik, birbiriyle karışma duygusunun her gün kendini yoğun bir şekilde hissetirmesine izin verdiği bir yerden söz ediliyorsa kuşkusuz burası Taksim Meydanını İstanbulun en eski semti Galataya bağlayan yaya yolu İstiklal Caddesidir: günün ve gecenin her saatinde, caddeyi inen ve çıkan, içinde tüm kuşakların, tüm toplumsal sınıfların, tüm köklerin karıştığı aceleci ya da aylak aylak dolaşan bir kalabalık. Tıpkı burada dış cephe mimarilerinin, taverna kokularının, müzikevlerinden yayılan müziklerin, işporta sergilerinin renklerinin birbirine karıştığı gibi. Bu kentin tüm enerjisi, dinamizmi, yaşam arzusu, taşkınlığı burada yoğunlaşmış gibi görünüyor.
Fransa Konsolosluğu ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi işte tam burada, kentin en hassas noktasında yer alıyor.
Bu yer 18. Yüzyıldan bu yana fransız mülkiyetindeymiş gibi görünüyor: Constantinopledan transit olarak geçmekte olan denizcilere sığınak ve düşkünler yurdu olarak hizmet eden basit bir baraka. 19. Yüzyılın sonunda bu barınak donanımı ve ağırlama koşullarıyla, pilot kurum şeklini oluşturarak büyük bir hastaneye yerini bıraktı. Trükiye Cumhuriyetinin kuruluşuyla bu fransız hastanesi kapanmış ve Fransa Başkonsolosluğuna dönüşmüştür. Sonrasında da Fransız Kültür Merkezi buraya yerleşmiştir.
Fransız Dışişleri Bakanlığına bağlı olan İstanbul Fransız Kültür Merkezi, dünyanın heryerinde yer alan yüze yakın fransız kültür kurumundan meydana gelen ağın bir bölümünü oluşturmaktadır.
Fransız Kültür Merkezinin görevleri çok geniş bir alanı kaplamaktadır: fransız dilinin öğretimi, ilköğretim ve üniversite alanında işbirliği, bir kaynak merkezi ve medyatek aracılığıyla çağdaş Fransa üzerine bilgi ve belge, tüm alanları içine alan kültürel ve sanatsal işbirliği ve yayımı: görsel-işitsel, tiyatro, dans, bilim ve teknik kültürü, kitap ve yazı, görsel sanatlar. Bu çeşitlilik, yine de çok dağınık değildir.
Etkinlik alanlarımızda birkaç farklılık olsa da, sonuçta hepimizin hedefi aynı: fransız dilinin ve kültürünün tanınmasını geliştirmek. Ancak bu politika bizi kabul eden ülkenin kültürünü dikkate almadan yürütülmek zorunda kalındığında temelsiz ve aldatıcı olacaktır.
Bizimki gibi bir kültür merkezi, varoluş nedeni her ne olursa olsun, öncelikle ve herşeyden önce bir diyalog mekanıdır. Bu kentin binlerce yıldan bu yana yaşattığı görünümle, İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve, özellikle, etkinliğimizi yansıtmak ve duyurmak işlevine sahip olan bu site kültürlerimiz arasında , geçişler ve karışımlar, değişimler ve karşılaşmalar yeri olmayı istemektedir.
|
Serginizi burada duyurabilirsiniz...
Hizmetlerimiz
sergirehberi@gmail.com
|
|
|
|